Travaglini - Il Sogno - 0.75L - 2017
Vul uw e-mailadres in en ontvang een bericht zodra dit product weer leverbaar is.
![Levering binnen 2-3 werkdagen](https://www.bovino.be/userdata/instellingen/johgeyq7zpTBypA_opvooraad.jpg)
- Vandaag voor 17:00 uur besteld, morgen in huis*
- Meer dan 10.000 kwaliteitswijnen
- Gratis verzending vanaf €100,-
- 45 dagen proefgarantie
- Klanten geven Bovino een 9.5/10 met meer dan 3.089 beoordelingen Kiyoh
- Wijn van gerenommeerde wijnhuizen
- Bestellen vanaf 1 fles
Meer informatie over de Travaglini Il Sogno
Travaglini is de grootste producent in het kleine productiegebied van Gattinara. Zij maken verfijnde wijnen die gebotteld worden in flessen met een bijzondere gebogen vorm. Nebbiolo is dé koningsdruif van de Piëmonte. Zijn verfijning en complexiteit, maar vooral zijn vermogen om het terroir weer te geven in de wijnen maakt hem zeer geliefd bij wijnmakers. Zo ook bij Clemente Travaglini, een wijnboer in het uiterste noorden van de Piëmonte. Hij verkoopt zijn druiven aan andere wijnmakers, maar besluit in 1920 zijn eigen wijnhuis op te richten in het centrum van Gattinara. Zijn passie voor het maken van karakteristieke, kwalitatief goede wijnen zorgt ervoor dat Gattinara steeds meer bekendheid krijgt als wijnregio, wat uiteindelijk leidt tot een DOC-status in 1967 en een DOCG-status in 1990.
In 1958 neemt kleinzoon Giancarlo het roer over van zijn vader Arturo. Hij voert grote veranderingen door in de kelders en de wijngaarden. Apparatuur wordt vernieuwd, wijngaarden worden opnieuw aangeplant en snoeimethodes worden aangepast, waardoor de kwaliteit van de wijnen sterk toeneemt. Ook ontwerpt Giancarlo een bijzonder model wijnfles, de ‘crooked bottle’, waarbij het bezinksel door een knik in de fles bij het inschenken van oudere wijnen vanzelf in de fles achterblijft. Samen met zijn dochter Cinzia, de al net zo gepassioneerde opvolger van haar vader, ontwikkelt hij twee topwijnen waarin de bijzondere terroir centraal staat: de Gattinara Tre Vigne en de Il Sogno.
Klimaat & terroir
De wijnen van Travaglini kenmerken zich door hun precisie en verfijning, met grote subtiliteit en gemaakt met een sterk oog voor detail. De wijngaarden liggen in de ‘Alto Piemonte’ op de uitlopers van de Monte Rosa, en worden daarom ook wel ‘berg-Nebbiolo’s’ genoemd. Toch liggen de wijngaarden niet hoger dan andere wijngaarden in bijvoorbeeld Barolo. De naam verwijst vooral naar de invloed van de nabijgelegen bergen, die de wijnen een zeer fijne structuur, een zuivere frisheid en een lang rijpingspotentieel geven. De Alpen beschermen de wijngaarden tegen de koude noordelijke wind, maar zorgen tegelijkertijd voor een constante bries. Ook de mineraalrijke bodem draagt bij aan het unieke karakter van de wijnen: Gattinara is het enige gebied waar de Nebbiolo op een vulkanische ondergrond groeit. Dit geeft de wijnen een opvallend zuiver, mineraal karakter met frisse zuren.
Het visitekaartje van het terroir en de stijl van Gattinara. De druiven komen van verschillende percelen op zo’n 350 tot 400 meter hoge, zuid- tot zuidwestelijk georiënteerde hellingen. Koele nachten en de vulkanische ondergrond geven de wijn een delicaat, mineraal karakter met frisse zuren.
Vinificatie
Voor deze wijn worden perfect gezonde, rijpe druiven geselecteerd in de week voor de traditionele oogst. De druiven worden op speciale droogmatten gelegd, waarop ze gedurende een periode van ten minste 100 dagen in een goed geventileerde ruimte te drogen worden gelegd. De ingedroogde druiven hebben een hoge suiker- en aromaconcentratie. Na deze periode vergisten de druiven gedurende 25 tot 30 dagen op roestvrij staal. Deze lange vergistingstijd geeft de wijn extra veel aromaconcentratie en een intense kleur. Daarna volgt een rijping van 36 maanden op Slavonische eikenhouten vaten van 20 hectoliter, gevolgd door een rijping van 6 tot 8 maanden in kleinere vaten.
Geur & smaak
Robijnrood met hoge intensiteit. In de neus krachtig en complex met pruimen, kersen, bessen, jam, balsamico en lichte houttonen. Tonen van kaneel, cacao, mentol en anijs, rozijntjes en minerale nuances geven de wijn een verleidelijk, complex karakter. In de mond een perfecte balans tussen de hoge aromaconcentratie, kracht, frisheid en zoetrijpe tannines. De complexiteit van de wijn zal na rijping toenemen, ook in de zeer lange afdronk.
Weetje
Deze wijn is opgedragen aan Giancarlo, die in navolging van de Amarone’s met het idee kwam om eenzelfde soort wijn te maken van de Nebbiolo-druif. Hij deed hier uitgebreid onderzoek naar, maar heeft de wijn zelf uiteindelijk nooit kunnen proeven.