Royal Tokaji - Aszú 6 Puttonyos Gold Label - 0.5L - 2017
- Vandaag voor 17:00 uur besteld, morgen in huis*
- Meer dan 10.000 kwaliteitswijnen
- Gratis verzending vanaf €100,-
- 45 dagen proefgarantie
- Klanten geven Bovino een 9.5/10 met meer dan 3.089 beoordelingen Kiyoh
- Wijn van gerenommeerde wijnhuizen
- Bestellen vanaf 1 fles
Meer informatie over de Royal Tokaji - Aszú 5 Puttonyos Blue Label
The Royal Tokaji Wine Company is een initiatief van Hugh Johnson, wijnkenner en onder andere mede-auteur van 'De Wijnatlas'. Het bedrijf produceert louter top-kwaliteit wijnen, gemaakt van single vineyards.
Klimaat & terroir
De druiven komen van de Nyulászó wijngaard in Tokaj. Hier groeien de druivensoorten Furmint, Hárslevelu and Muscat de Lunel welke gebruikt worden voor alle aszu wijnen. Nyulászó is een van de meest karakteristieke wijngaarden van het wijnhuis. De bodem bestaat uit rode vulkanische klei met lössgrond. Vanwege deze ongebruikelijke bodemsamenstelling zijn de wijnen van deze wijngaard vaak de meest complexe wijnen in het Royal Tokaji-portfolio.
Vinificatie
Traditioneel worden de trossen handmatig geplukt en verzameld in houten mandjes van 20 liter ('puttony' genaamd). Het aantal mandjes (puttonyos) geeft de kwaliteit weer van de wijn, waarbij de allerhoogste kwaliteit wordt aangeduid met 6 puttonyos. De rijping vindt plaats in kleine Gönci vaten (140ltr.) van Hongaars Eiken. Wettelijk gezien kennen we de kwaliteiten 3 tot 6 puttonyos en moeten Aszú wijnen minimaal drie jaar rijpen. The Royal Tokaji Winery hanteert een veel langere rijpingsperiode dan deze drie jaar en produceert alleen 5 en 6 puttonyos wijnen, uitsluitend van single vineyards.
Geur & smaak
Rijke, intense neus met een vleugje grapefruit, abrikoos en specerijen. Volle smaak met citrus, perzik- en abrikozenfruit. Een fijne balans tussen zoetheid en zuurgraad en een lange, frisse afdronk.
Serveersuggestie
Uitstekende combinatie bij gerechten met eendenlever, Roquefort en andere blauwe kaassoorten en desserts op basis van fruit. Ook een perfecte combinatie is Tarte tatin van abrikoos.
Weetje
De term 'Aszú' betekent edele rotting (= botrytis). De eerste Tokaji Aszú-wijn werd bij toeval gemaakt in 1650 omdat men, onder bedreiging van een Turkse invasie, de oogst moest uitstellen. Men kon pas weer in november veilig de wijngaard betreden met als resultaat dat alle druiven gedroogd en verschrompeld waren. Het gevolg was een honingachtige op siroop lijkende vloeistof, de Eszencia. Men mengde dit vervolgens met wat wijn uit een vorige oogst en de Tokaji Aszú was geboren.