Meer dan 10.000 kwaliteitswijnen Gratis verzending vanaf €100 Score 9.5/10 - 2.961 beoordelingen
Verzenden naar
Zoek uw favoriete wijnen
Thuiswinkel Waarborg certificaat Trust Ecommerce Europe
Winkelmandje
0
Tijdelijk uitverkocht

Vul uw e-mailadres in en ontvang een bericht zodra dit product weer leverbaar is.

Levering binnen 2-3 werkdagen Levering binnen 2-3 werkdagen

     

Meer informatie over de Novacella Lagrein Praepositus Riserva

De Abbazia di Novacella (of Kloster Neustift) ligt ten noorden van Bressanone (Brixen) in Alto Adige (Südtirol). Het wijnhuis is in veel opzichten bijzonder. De Augustijner Kanunniken zijn hier al 850 jaar geleden in het dal van de Isarco (Eisack) begonnen met wijnmaken, en dat maakt dit bedrijf één van de oudste nog actieve wijnbedrijven ter wereld. Er is nog een andere bijzonderheid: de wijngaarden die om het klooster liggen, zijn de meest noordelijke van heel Italië. De wijngaarden liggen hoog op de hellingen van de bergen op eeuwen geleden aangelegde ommuurde terrassen. De arme, rotsachtige bodem is rijk aan mineralen. In de zomer is de zon hier krachtig en warm, maar in het voorjaar en ’s nachts kan het behoorlijk koel zijn. De keuze voor bepaalde druivenrassen, de zuid-tot zuidwestelijke ligging van de wijngaarden en de juiste snoeimethodes zijn daarom essentieel voor het verkrijgen van optimaal rijpe druiven. In de wijngaarden wordt zo natuurlijk mogelijk gewerkt, vaak nog aan de hand van traditionele methodes. 

Klimaat & terroir

De hoogte van de wijngaarden (600–900 meter), het frisse klimaat en de minerale bodem zijn ideaal voor een optimale ontwikkeling van aroma’s voor de typische witte druivenrassen van de Valle Isarco, zoals de Sylvaner, Müller Thurgau, Riesling, Grüner Veltliner en met name de Kerner. Het huis heeft zich gespecialiseerd in het maken van topwijnen van deze druif, een kruising van Riesling met de minder bekende Trollinger. Door een wijn van deze druif in te brengen tijdens een Riesling concours en er met de eerste prijs vandoor te gaan, kreeg de Kerner eindelijk de erkenning die hij verdient: de prijs leidde tot toelating van deze druif tot de D.O.C. Alto Adige. De Kerner kan tot laat in de herfst rijpen en is daarom bijzonder geschikt voor het maken van edelzoete wijnen. De wijngaarden van Abbazia di Novacella in de Alto Adige zijn te hoog en te koud voor het maken van rode wijnen. Daarom heeft het bedrijf ook wijngaarden en kelders bij en ten zuiden van Bolzano, die vooral zijn aangeplant met de Lagrein, de Schiava (Trollinger) en de Pinot Nero. Inmiddels laten de monniken het wijnmaken over aan specialisten en niet zonder resultaat: zo werd wijnmaker Celestino Lucin in 2009 gekozen door Gambero Rosso als beste van Italië. Ieder jaar is er wel een wijn die in dezelfde gids drie glaasjes krijgt en het bedrijf heeft ook een ster, wat staat voor ten minste 10 keer een bekroning van drie glaasjes. Frisse, fruitige wijnen met prachtig rijpe zuren, diepgang en mineraliteit, die zeer geschikt zijn als gastronomische begeleiders!

De Praepositus wijnen zijn een eerbetoon aan de geestelijken die het klooster van Novacella bewoonden. De wijnen worden gemaakt van druiven uit de beste percelen van het huis, meestal hoger gelegen, met een optimale ligging ten opzichte van de zon en een zeer mineraalrijke bodem. In de kelder ondergaan deze wijnen een langere rijping op de lies, vaak deels op hout. De wijnen zijn complexer en verfijnder dan de wijnen uit de Classic serie. De druiven voor deze wijn komen uit wijngaarden bij Bolzano. De vlakke, zonovergoten wijngaard en zorgt ervoor dat de druiven goed en volledig kunnen rijpen. De bodem bestaat uit alluviaal zand, leem en mineraalrijke kwarts.

Vinificatie

Na de oogst worden de druiven zacht geperst, gevolgd door een vergisting op roestvrijstalen tanks. Regelmatige onderdompeling van de schilletjes zorgt voor een goede extractie van kleur en aroma’s. De malolactische vergisting en een rijping van 24 maanden verlopen in Franse barriques en grote houten vaten, waarvan 1/3 nieuw.

Geur & smaak

Een krachtige, volle wijn waarin het karakter van de druif mooi tot zijn recht komt. In de neus aroma’s van zwarte bessen, bramen en kersen, aangevuld met licht aardse tonen, kruidigheid van hout, noten, drop en chocolade. Vol en krachtig van smaak met rijp rood en donker fruit, prachtige zoetrijpe tannines en milde zuren. Het hout is slechts ondersteunend aanwezig in de wijn, en mooi in balans met fruit en zuren. Een wijn die minimaal 20 jaar kan rijpen.

Serveersuggestie 

Serveren op 14 tot 16 graden 

Andere bekeken ook