Hoe herken je een wijn die niet meer goed is?
Over het algemeen kan er gezegd worden dat een fles wijn die al meer dan een week open is geweest, niet meer goed is. Ervaren wijndrinkers merken meestal direct wanneer een wijn zijn beste tijd heeft gehad. De vraag is waaraan zij dit meteen merken.
Hoe ziet het er uit?
Terwijl sommigen beweren dat een wijn prima een paar weken geopend goed blijft, verliezen de meeste wijnen hun smaak al na een paar dagen.
-
De wijn ziet er troebel uit en laat een vlies achter in de fles
Er zijn meerdere wijnen die er natuurlijk troebel uit zien, maar wanneer de wijn bij opening van de fles helder is, zou dit een indicatie kunnen zijn dat de conditie van de wijn niet meer optimaal is.
-
De wijn verandert van kleur
Net zoals bij een appel verandert een wijn in een bruinige kleur wanneer het wordt bloot gesteld aan zuurstof. Hieraan kun je dus vaak zien wanneer een wijn zijn kwaliteit heeft verloren. Zie bovenstaande afbeelding.
-
De wijn heeft kleine bubbels
Wanneer de wijn zich bij opening opnieuw begint te fermenteren, verschijnen er soms kleine bubbeltjes in de fles. Nee, je hebt niet zelf champagne gemaakt en het zal zeker niet zo smaken. Deze bubbels zorgen namelijk voor een zure smaak en zullen de wijn geen goed doen.
Hoe ruikt bedorven wijn?
Naast de verschijning is het ook belangrijk om de geur te beoordelen. Wanneer een wijn ‘slecht’ ruikt, kunnen hier twee redenen voor zijn. De eerste reden is een fout in de productie van de wijn ook wel kurk genoemd. Dit komt over het algemeen voor bij 1 op 100 flessen van de wijnmaker. De tweede reden voor deze slechte geur is dat de wijn te lang open is geweest. Je ruikt dan een scherpe en indringende geur, vergelijkbaar met de geur van nagellakremover of azijn. Deze aroma’s zijn te wijten aan de chemische reactie die er ontstaat wanneer de wijn te veel wordt blootgesteld aan zuurstof en warmte.
Hoe smaakt bedorven wijn?
Je gaat er natuurlijk niet dood van wanneer je eens een slechte wijn drinkt, maar het is zeker geen goed idee. Wanneer een wijn slecht is geworden door dat hij te lang open is geweest, krijgt hij een zure smaak, een smaak die in de buurt komt van azijn en een scherp gevoel in je neusholtes achter laat zoals bijvoorbeeld mierikswortel ook kan doen. Het heeft waarschijnlijk ook een gekarameliseerde en appelmoes-achtige smaak door een te lange blootstelling aan zuurstof.
Wat kun je doen? Sla de geur op!
Wanneer je eens een fles wijn heb waarvan je zeker bent dat hij niet meer goed is, ruik er dan eens goed aan. Je zult de zure geur en muffige aroma’s opslaan en deze eerder kunnen herkennen wanneer je echt eens twijfelt aan de kwaliteit van een geopende wijn.