Meer dan 10.000 kwaliteitswijnen Gratis verzending vanaf €100 Score 9.5/10 - 2.961 beoordelingen
Verzenden naar
Zoek uw favoriete wijnen
Thuiswinkel Waarborg certificaat Trust Ecommerce Europe
Winkelmandje
0

Was 2018 het beste Nederlandse wijnjaar ooit? In 2018 brachten wij enkele bezoeken aan wijngaard de Apostelhoeve van de familie Hulst. Wij kunnen ons geen bezoek met slecht weer herinneren. We vonden het prachtig om familie Hulst aan het werk te zien met pure passie op de zonnige wijngaard. We bewonderden het vakmanschap bijvoorbeeld tijdens de oogst van de Riesling en tijdens het bottelen van De Apostelhoeve Cuvee XII. 2018 was een bijzonder jaar wat betreft temperatuur en zonnige dagen in Nederland. Zowel in het voorjaar als tijdens de zomerperiode was het klimaat ongekend warmer dan voorgaande jaren. Dit weerspiegelt dan ook in het record aan hoeveelheid oogst die de Apostelhoeve tijdens het afgelopen jaar heeft geproduceerd. Het was voor de Apostelhoeve, net zoals voor veel andere wijnmakers in de regio, een top wijnjaar. De droogte en warmte zorgde natuurlijk ook voor wat uitdagingen. Om u een gedetailleerder verslag te geven van het wijnjaar 2018 in Maastricht, hebben wij familie Hulst van de Apostelhoeve gevraagd om de hoogtepunten en belangrijkste momenten voor u op te sommen. 

Oogstjaar 2018

2018, waar moet je beginnen? Laten we eerst even terugblikken op de maand maart in 2018. Alles in de wijngaard is gesnoeid en is klaar voor het nieuwe seizoen. Ook zijn er andere dingen waarmee je je moet bezighouden als wijnboer. Zoals een B.O.B. status. Een B.O.B. is een beschermde oorsprongsbenaming. Vergelijkbaar een appellation d'origine controlée in Frankrijk. Het wil zeggen dat de Europese Commissie heeft besloten om wijn uit het Zuid-Limburgse Mergelland een bepaalde benaming te verlenen. De toekenning wordt verleend aan streekproducten van bijzondere kwaliteit die rechtstreeks te maken hebben met de oorsprong van het product. De herkomstbenaming beschermt de producten tegen het namaken van de producten en vervalsing. Mergelland is vanaf 6 maart 2018 een beschermde oorsprongsbenaming (BOB) voor wijn en mousserende wijn geproduceerd in Nederlands Limburg. 

19 maart 2018 

De Grote Hamersma is op de markt gekomen. Hierbij zijn twee wijnen van ons beoordeeld. De Apostelhoeve Cuvee XII Brut kreeg een 8,5 en De Apostelhoeve Cuvee XII een 9-. WAUW!

26 maart 2018

De Apostelhoeve Auxerrois wordt door het Navenant proefpanel verkozen tot aspergewijn van het jaar! 

19 april 2018

Het voorjaar heeft eventjes op zich laten wachten maar is er weer in volle glorie. De sapstroom was al enkele weekjes actief maar de groei van scheuten liet op zich wachten. We zijn begonnen met het wegduwen van de dubbele scheuten. Op een boog van eenjarig hout waar dit jaar de druiven aan groeien zitten ogen uit de ogen groeien de scheuten. Normaal gezien zit er op één oog altijd een scheut maar dit is niet altijd zo. Het komt vaak voor dat uit een oog twee scheuten springen. Hierbij duwen wij de kleinste van deze twee scheuten weg. Dit voorkomt te grote producties en zorgt voor het behouden van de kwaliteit. Ook hebben we deze dag 29℃ aangetikt! De weken hierna bleef de temperatuur hoog rond 23-34℃. Normaal zou dit in deze periode rond de 12℃ zijn!

 20 april tot 15 mei 2018

Wat een voorjaar! De scheuten op onze wijngaard van de Apostelhoeve groeien fantastisch en kunnen bijna gaan beginnen met het opbinden. De temperatuur in deze periode ligt ruim boven de 23℃. Het nadeel van dit absurd mooie weer is dat er altijd een storm op de loer ligt. 16 mei zou een verschrikkelijke dag worden…

16 mei 2018

De ochtend was stralend! Geen wolkje aan de lucht. Maar rond een 15:00u veranderde dit. De lucht werd zwart en de wind begon flink op te zetten. De storm was heel kort en krachtig. Helaas vielen er dikke hagelstenen uit de lucht. Wonder boven wonder heeft dit tot geen of nauwelijks schade toegebracht aan onze wijnstokken. De weersvoorspelling voor de opvolgende week was weer absurd, extreem hoge temperaturen die zeker een aantal dagen/weken constant zouden blijven. Dit is zeker goed voor de druiven maar de kans op storm met hagel en windstoten wordt alleen maar groter hierdoor.  

22 mei 2018

We zijn begonnen met opbinden. Dit wil zeggen dat wij lange oranje draden van vooraan de rij tot helemaal achteraan de rij spannen (zowel links als rechts). Hierbij zetten we de scheuten in het midden vast. Wij voorkomen hiermee dat de scheuten tot aan de grond komen en zorgen dat ze zo mooi en netjes recht omhoog groeien. Dit is de meest hectische periode van het jaar. Dit zijn lange dagen en weken van 6:30u tot 21:00u. Wij spannen de draden op twee verschillende hoogtes om een mooie rechte en hoge loofwand te creëren.  

23 mei 2018

Het voelde als een normale zondag. Helaas sloeg het noodlot rond 13:00u toe... Robin, de derde generatie van wijnmakers, was voetballen in Bunde vlakbij Maastricht. In  Bunde kwamen de hagelstenen in gigantische hoeveelheden uit de lucht vallen. Hij belde ongerust naar zijn vader Mathieu. Mathieu bleef echter rustig want op de Apostelhoeve was geen hagel te bekennen. Wij waren wederom door het oog van de naald gekropen. Bij een aantal andere collega’s stond het geluk niet aan hun zijde. Door de hagel kunnen de scheuten namelijk afbreken en dus geen druiven meer produceren.

28 mei 2018

Het weer blijft constant met mooie temperaturen. De bloeiperiode stond ook al weer voor de deur en beter kun je het niet treffen. Door het lichte briesje en goede temperaturen was alles volledig gezet. Dit is een hele belangrijke periode in het jaar. 

4 juni 2018

De scheuten zijn nu ver boven de palen uitgeschoten en worden nu voor de tweede keer vastgezet door middel van draden en nietjes. Dit moet snel gebeuren omdat de ranken ook toe zijn aan hun eerste knipbeurt. Hierbij wordt de bovenkant en de twee zijkanten mooi bijgeknipt tot rechte loofwand.

22 juni 2018

Tijdens het ontbladeren zorgen wij ervoor dat de luchtstroom makkelijk tussen de druiven door kan. Zo ontstaat er geen stilstaand water in onze trossen. Dit maakt de kans op botrytis een stuk kleiner. Dit wordt aan allebei de kanten van het gewas toegepast. 

25 juni 2018

De eerste knipbeurt van het seizoen is een feit. Dit zal in totaal drie keer gebeuren. We proberen telkens zo lang mogelijk te wachten anders zul je waarschijnlijk vaker dan drie keer moeten knippen. 

1 juli 2018

De temperaturen blijven constant en met een hoog gemiddelde. De temperatuur ligt ruim boven de 25℃. In de weersvooruitzichten blijkt hier echter ook geen verandering in te komen.  

18 juli 2018

Nog steeds is er geen neerslag gevallen. Verder zijn we bezig met de tweede knipbeurt van het seizoen. Hierbij worden dus de zijkanten en de bovenkant mooi netjes kort geknipt. Het is wel goed opletten, want de druiven beginnen al te dikken. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat wij deze raken met de messen op de machine.

1 augustus 2018

De pinot-gris begint al flink te kleuren. Dit is zeker drie weken eerder als normaal. Door de extreme droogte wordt er wel verwacht dat de liters wat gaan tegenvallen. Bij veel droogte verwacht men namelijk dat besjes klein blijven en weinig sap zullen bevatten. Al het fruit hangt er echter fantastisch bij dus nog geen reden voor paniek.

9 augustus 2018

REGEN! Maar nog lang niet voldoende. Ook hebben wij in deze week het droogterecord van 1976 verbroken! Echter hebben we nog ruim 300 millimeter nodig. Dat is wat we tekort komen op een normaal jaar. De druivenplant is geen cactussoort en heeft gewoon water nodig.

17 augustus 2018

De derde en laatste knipbeurt van het jaar. De plant gaat zich nu focussen op het rijp krijgen van de druiven en niet meer in het ontwikkelen van de groei. Het ziet er nog allemaal fantastisch uit, de suikerwaardes beginnen flink te stijgen en dit zou nog wel eens een recordjaar voor ons kunnen zijn. Enige nadeel van de felle zon is zonnebrand. Dit zie je heel soms op de riesling. De druifjes drogen later in en vallen dan van het trosje af.

30 augustus 2018

Op 30 augustus vonden er bij de Apostelhoeve opnames plaats door het programma BinnensteBuiten. 

5 september 2018

De druivenoogst in Duitsland in volle gang. Wij verwachten om binnen een week de eerste druiven binnen te halen.

12 september 2018

De eerste oogstdag! De druiven voor de Cuvee XII Brut worden binnengehaald. Deze mogen niet te hoog in de suikers zitten. Dit komt anders ten nadele van de frisheid van de wijn. 

14 september 2018

Op de dag vond het plukken van de auxerrois plaats. Enkele dagen later plukten we de laatste druiven van de auxerrois.

21 september 2018

Het plukken van de Muller-Thurgau. Enkele dagen later plukten we de laatste druiven voor bestemd voor De Apostelhoeve Muller-Thurgau.

27 september 2018

De Pinot-Gris werd op deze dag geplukt. 

3 oktober 2018

De laatste druiven voor De Apostelhoeve Pinot Gris werden geplukt op een aantal rijen na. Deze wilden we bewaren voor onze Pinot-Gris Late Harvest.

15 oktober 2018

Op de dag vond het plukken van de Riesling plaats. Ook de twee opvolgende dagen waren we hiermee bezig. 

24 oktober 2018

De Pinot-Gris voor de Late Harvest hebben we op 24 oktober binnengehaald. 340 gram suiker per liter. We hebben bijna de 140* graden oechsle aangetikt. Dit is exceptioneel hoog. 

12 november 2018

De Apostelhoeve Riesling Brut 2017 is klaar! En wat is die mooi geworden. Negen maanden op de gist en erna een flesrijping van een aantal weken.

14 november 2018

De vergistingen lopen allemaal heel erg goed in de kelder. De kwaliteit wordt voor 95% buiten bepaald. En de rest tijdens het vinificatieproces. Over het vinificatieproces kunnen wij niet teveel over kwijt, dit blijft het geheim van de wijnboer. De wijnen zijn gebotteld in de eerste week van maart.

De oogst voor de 2018 wijnen van de Apostelhoeve is vlekkeloos verlopen. We hebben sinds jaren echt weer een recordjaar behaald. Fantastisch rijp fruit en voornamelijk gezond. Wij als wijnmakers gaan ons langzaam al weer voorbereiden op het volgende jaar. Het snoeien gaat helaas niet vanzelf. Het doel is voor ons om vóór de carnaval alles volledig gesnoeid te hebben. Vanaf 12 maart 2019 zijn de wijnen verkrijgbaar en dus klaar voor de verkoop. Dit geldt echter niet voor alle wijnen. De Apostelhoeve Pinot-Gris Barriques en De Apostelhoeve Late Harvest hebben een iets langere bereidingstijd. Wij hopen dat jullie net zo enthousiast zullen zijn als wij. 
 
Jullie wijnboeren,

Hugo, Mathieu en Robin Hulst.